Zaterdag 16 januari 2021 gaat, met naleving van een zeer strikt coronaprotocol, een nieuw seizoen van de Korfbal League en Reserve Korfbal League van start. Dat heeft het KNKV woensdag bekendgemaakt. Deze aankondiging volgt op het kabinetsbesluit om de topcompetities een uitzonderingspositie te geven. De eerder gecommuniceerde routekaart volgend wordt de Korfbal League in twee poules van zes gespeeld.
Het KNKV heeft woensdag het coronaprotocol gestuurd naar de Korfbal Leagueverenigingen, die vanaf donderdag 17 december de training met weerstand mogen hervatten.
Voor zaterdag 2 en 9 januari 2021 heeft het KNKV een gevalideerd oefenprogramma vastgesteld. Dit vind je hier.
Op de naderende start van de Korfbal League in deze bijzondere tijd geeft KNKV-directeur Kees Rodenburg de volgende toelichting:
—-
De lange route naar ouderwets genieten van onze clubhuiscultuur
De start in augustus 2020 was veelbelovend. Kantines gingen weer open, trainingen en wedstrijden vonden zonder beperking plaats. Tijdens de eerste veldhelft dook het coronaspook weer op, maar toch speelden wij 98 procent van onze wedstrijden. Helaas bleek zowel ons gedrag als de genomen maatregelen niet voldoende om het virus in toom te houden en daarom hebben we nu een lockdown. Dat maakt het verenigingsleven er niet makkelijker op en ook in de persoonlijke sfeer veroorzaakt het virus veel leed. Gelukkig slagen veel verenigingen er in om via de digitale weg toch met elkaar in contact te blijven.
Natuurlijk adviseren wij met klem alle maatregelen nauwkeurig op te volgen, maar tegelijkertijd zeggen wij: geniet van wat nog wel kan. Voor de seniorenleden is dat qua korfbal erg beperkt, maar velen ontdekken nu het plezier dat je aan wandelen, fietsen en hardlopen kan beleven en fitnesstraining kan ook prima in huis. De echte diehards gaan buiten per tweetal allerlei schotoefeningen doen en sprinten en springen. De ouderen onder ons weten nog wel hoe lekker het kon zijn om met dampend hoofd in de vrieskou te korfballen.
Het KNKV is erg blij met de ruimte die er blijft voor de jeugd tot en met de A-jeugd om met volle weerstand te blijven trainen en onderling te spelen op het veld. Het sluiten van scholen maakt het mogelijk om bij daglicht activiteiten te organiseren. Het leukst is natuurlijk het organiseren van onderlinge wedstrijden, zoals velen al in de zaal deden, maar dit moeten we wel beperken tot één wedstrijd op het zelfde moment. Voor vragen hierover staan onze verenigingsadviseurs paraat, met achter hen ook de bondscoaches beschikbaar om de verenigingen te helpen.
Wat ook kan is het laten spelen van de topcompetities. Dat is een prachtige manier om via de professionele livestreams alle korfballers toch te laten genieten van hun favoriete sport. Bovendien doen we er de ervaring op die kan leiden tot het weer veilig starten van het korfbal voor al onze leden. Als eerste zullen we naar verwachting kunnen aantonen dat besmettingen niet optreden tijdens het daadwerkelijk korfballen. Dat zal er mogelijk toe leiden dat bij verruiming de senioren weer met weerstand mogen trainen. Dat is steeds nadrukkelijk de wens geweest van zowel voetbal, hockey als korfbal.
Voor korfbal heeft het kabinet bepaald dat uitsluitend de Korfbal League mag doorgaan. Daar valt, door de koppeling en de brede selectie, ook de Reserve Korfbal League onder. Natuurlijk begrijpen we de huiver voor het besmettingsgevaar, maar het is met reden dat de topcompetities door mogen gaan. Juist in deze competities is het mogelijk met strenge regels te werken. Nationaal gaat het om vijfduizend van de 4,5 miljoen verenigingssporters. De protocollen zijn erg streng en het is veilig om op die manier te sporten. Het protocol voor de Korfbal League gaat nóg ‘zwaarder’ zijn dan het protocol waarmee we de afgelopen twee maanden met onze nationale teams op Papendal hebben getraind. Wij hadden daar geen besmettingen. Alle betrokkenen bij de competitie worden voorafgaand aan de wedstrijden altijd getest en de resultaten worden gemonitord. Sporten is vooral gezond en verhoogt je weerstand. Het gevaar ligt op de loer als je gezamenlijk langdurig binnen bent in kleine ruimtes. Kleedkamers en bespreekruimtes gaan dan ook op slot en we zorgen dat we de contacttijd altijd binnen het kwartier houden. Douchen doe je thuis.
Het gevaar voor alle korfballers ligt dan ook niet zozeer op het sportveld, maar vooral daar omheen. Wij benadrukken dat het juist buiten de lijnen van het sportveld erg belangrijk is om alle regels van de overheid strikt op te volgen. Dat is moeilijk, maar hou vol. Voorlopig mogen we buiten korfballen en kunnen we binnen genieten van de Korfbal Leaguestream. Aan de horizon lonkt het clubhuis in de voorjaarszon met spelende kinderen en ouders genietend op het terras.
Kees Rodenburg, directeur KNKV
—-
Bovenstaande toelichting van Rodenburg is voorgelegd aan Frank Backx, voorzitter van de Medische Commissie KNKV en hoogleraar Sportgeneeskunde, die deze toelichting steunt.
Afgelopen zaterdag gaf Rodenburg, voor de livestream van het onderlinge duel van TeamNL Korfbal, het volgende interview over de Korfbal Leaguestart:
Foto: Rene van Dam, Korfbalfoto.nl