Verrassende uitslagen op de zaterdagavond van speelronde 8. HKC pakte in eigen huis belangrijke punten tegen concurrent KCC, waardoor de Hardinxvelders voor nu even op de veilige achtste plaats staan. Fortuna was op alle fronten DVO de baas en won dan ook met ruime cijfers. KZ deed in de derby met Groen-Geel wat het moest doen en het duel om de koppositie – dat in Gorredijk werd uitgevochten – bleef lang spannend, maar eindigde uiteindelijk in het voordeel van PKC. Zondagmiddag gaat DOS ’46 op bezoek bij Blauw-Wit in Amsterdam.
Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.
HKC/Creon Kozijnen – KCC/CK Kozijnen
Een heel belangrijk duel, voor beide ploegen, in de strijd tegen degradatie. De start was zonder twijfel voor HKC, dat dankzij twee goals op rij van Eliza Roest snel op voorsprong kwam. Het eerste antwoord van KCC kwam uit handen van Randy Oosting, die de 3-1 op het scorebord zette. De thuisploeg liep verder uit, naar 5-1 met alweer de derde van Roest. Maar KCC vocht zich terug in de wedstrijd en dankzij een Michelle Jongenburger en twee doelpunten op rij van Sophie Dijkxhoorn was het ‘gewoon’ weer 5-5. In het tweede deel van de eerste helft kreeg KCC verdedigend wat meer grip op HKC, waardoor de ploeg van Marien Ekelmans en Peter Kamsteeg wat vaker last kreeg van schotklokdruk. Aan de andere kant stond KCC goed te rebounden, met name Julian Middelkoop was daarin heel belangrijk voor zijn vak. Hij zorgde ervoor dat men kon blijven herhalen, wat uiteindelijk beloond werd door Laura van der Linden (7-9). Dankzij twee doelpunten op rij van Roest bleef HKC in de wedstrijd en dankzij een succesvolle invalbeurt van Mark Klop (twee schoten, één goal) en een doelpunt van Jop Brouwer ging de thuisploeg met een minieme voorsprong rusten (11-10). Direct na rust was HKC de bovenliggende partij. Al na vijf minuten in de tweede helft was het verschil opgelopen naar vier goals (14-10) en was het voor KCC zaak om aan te haken. Echter, een gemiste strafworp betekende dat de kans om het gaatje te dichten niet benut werd, terwijl aan de andere kant Brouwer met zijn derde HKC weer op een veilige marge zette. Lang leek het er op dat de thuisploeg de wedstrijd in de tas had, maar KCC bleef knokken. Twee doelpunten van de ingevallen Sanne Alsem zorgden ervoor dat het verschil – met nog een kleine vier minuten te spelen – terug werd gebracht naar twee goals (19-17). Kon het dan nog voor KCC? Nee, zou het antwoord zijn. Het was Brouwer die met twee doelpunten van zijn hand de beslissing bracht. Randy Oosting deed in de laatste minuut met twee doelpunten nog wel iets terug, maar de overwinning ging naar HKC. (Uitslag: 21-19)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting – helaas zonder zaalgeluid
- Statistieken
- Wedstrijdverslag HKC (volgt)
- Wedstrijdverslag KCC
GG/RMcD Huis Emma – KZ/Keukensale.com
De derby van de Zaanstreek, tussen Groen-Geel en KZ. Voor Carlo de Vries en Kevin Dik was het de eerste wedstrijd terug in de oude hal en tegen hun oude ploeg. Dik begon op de bank, net als Marjolijn Schenk. Groen-Geel raakte vorige week Lisanne de Bruin kwijt, zij zou sowieso al stoppen vanwege werk in het buitenland, maar ze raakte in het duel met KCC zwaar geblesseerd aan haar knie (kruisbandblessure). Het was KZ dat – via Marijn van den Goorbergh – de score opende, maar Groen-Geel antwoordde via Thomas Schagen. Schagen was sowieso erg belangrijk in de scores voor de Wormernezen in de eerste helft. Bij 4-3 had hij er al drie in liggen. Helaas voor Groen-Geel raakte Sascha Horak geblesseerd aan haar enkel, zij kon niet verder en werd vervangen door Marieke Duineveld. Na een kwart wedstrijd was het nog altijd 4-3 in het voordeel van de thuisploeg, en waren de doelpunten vrij schaars. Ook in het tweede kwart bleef Groen-Geel op voorsprong, sterker nog: de ploeg van Mady Tims en Chris Beuk liep uit naar 9-6. In het slot van de eerste helft kwam KZ wel terug in de wedstrijd tot 9-9. Schagen met zijn zesde (!) van de avond zorgde opnieuw voor een voorsprong voor Groen-Geel, maar met een rake vrije bal van Carlo de Vries acht seconden voor rust zette hij KZ weer op gelijke hoogte: 10-10. De tweede helft begon identiek aan de eerste: Van den Goorbergh scoorde en Groen-Geel antwoordde. Daar bleef het qua vergelijkingen dan ook wel bij, want in de tweede helft kon KZ een tandje bijzetten waar Groen-Geel daarin niet slaagde. Langzaam maar zeker liep KZ uit, van 11-11 naar 11-16. KZ bleef ook in de tweede helft over alle schijven scoren, maar verdedigend kregen de Koogers wel ontzettend veel overtredingen tegen. De duels en de onderlinge sfeer werden steeds wat onvriendelijker, wat resulteerde in veel vrije ballen voor de thuisploeg. Echter, Groen-Geel deed daar veel te weinig mee, er vielen slechts drie goals in de hele tweede helft. KZ daartegenover was een stuk scherper in de afronding, met nog wat leuke momentjes voor Darren Krook. Uiteindelijk een walk-over van KZ, met een uitstekende De Vries als hoofdrolspeler (zes goals). (Uitslag: 13-25)
Fortuna – DVO/Transus
Nog voor het eerste fluitsignaal was er al een wissel bij Fortuna. Jessica Lokhorst kwam op de plek van Fabiënne van Erk om Daniëlle Boadi te beteugelen. Aanvallend begon DVO matig, de Bennekommers waren erg zoekende. De thuisploeg daarentegen begon goed, aan de hand van Daan Preuninger en Nik van der Steen. Niet alleen op het gebied van doelpunten was Preuninger bepalend, ook verdedigend pakte hij veel steals. Bij DVO liep het niet en na een kwart wedstrijd keek de ploeg van Richard van Vloten en Marc Verberk tegen een 7-3 achterstand aan. Al snel werd door wissels geprobeerd om de ploeg aan de praat te krijgen: Koen van Roekel en Robbe de Wit werden van vak gewisseld. Maar, er stond geen maat op Preuninger en Van der Steen. Bij 12-5 hadden de heren ieder zes doelpunten gemaakt, pas het dertiende doelpunt was van iemand anders: Fleur Hoek. En Fortuna bleef goed spelen, pakte veel rebounds en verdedigde goed. Aanvallend bleven de ballen van Preuninger maar vallen, hij kwam tot maar liefst acht doelpunten in de eerste helft. Tekenend voor de vorm van DVO was wel de gemiste strafworp van Boadi, en de gezichten van de Bennekommers stonden dan ook op onweer toen men de kleedkamers opzocht (15-7 rust). Het duurde bijna vijf minuten in de tweede helft tot het eerste doelpunt – uit handen van Caitlin Keller – op het scorebord kwam. Fortuna kon de ruime voorsprong rustig consolideren en geduldig blijven zoeken naar de juiste kansen. De storm Preuninger ging wat liggen in de tweede helft, hij maakte er ‘nog maar’ één na rust, maar de rest van de Delftse ploeg ging ook meescoren. Hoek nam daarin het voortouw. Bij DVO lukte er maar weinig, de ploeg kwam simpelweg reboundend te kort waardoor er veel éénschotsaanvallen gespeeld werden. Na driekwart wedstrijd was het eigenlijk wel gespeeld en ging de wedstrijd een beetje als een nachtkaars uit. Hoogtepunt was nog wel de schitterende one-hander van Michelle van Geffen, die daarna het veld verliet. Zo kreeg Van Erk nog wat speelminuten. Het slotakkoord was voor Hoek, die met twee goals op rij (haar vijfde en zesde) de eindstand bepaalde. Een verrassend ruime overwinning voor Fortuna, dat DVO op alle fronten de baas was. (Uitslag: 28-16)
LDODK/Rinsma Modeplein – PKC/Vertom
Bij PKC keerde Zita Schröder na blessureleed terug in de basis, bij LDODK was er opnieuw een basisplaats voor Danique Klaren. De thuisploeg startte flitsend en kwam in een ommezien met 4-0 voor. Bij PKC liep het nog niet in de beginfase van de wedstrijd, maar naar mate de eerste helft vorderde kregen de Papendrechters steeds meer vat op het duel. Lang kon LDODK de voorsprong vasthouden, mede dankzij goed verdedigend werk. Overigens stond ook PKC prima te verdedigen, waardoor er over en weer veel steals gepakt werden en er niet heel veel doelpunten te vieren waren. Nienke Hintzbergen vervulde, niet voor de eerste keer dit seizoen, een hoofdrol bij PKC. Met nog vijf minuten te spelen tot de rust maakte zij twee doelpunten op rij (haar derde en vierde goal van de avond) en zette zij PKC weer op gelijke hoogte met LDODK (9-9). Vrij snel erna was het Brett Zuijdwegt die voor de eerste Papendrechtse voorsprong zorgde, gevolgd door een time-out van LDODK. Bij de Friezen stokte het, zowel in spel als in score, en PKC pakte door. Van 9-10 werd het 9-12. Femke Faber deed vlak voor rust nog wel wat terug voor LDODK en zo werd met een 10-12 ruststand de kleedkamer opgezocht. Na rust was PKC duidelijk de betere ploeg. LDODK had het aanvallend erg moeilijk, Ran Faber had niet zijn dag en werd al vroeg in de tweede helft gewisseld voor Terrenc Griemink. PKC kon aan de hand van Hintzbergen uitlopen naar een comfortabele vijf verschil voorsprong en had de wedstrijd volledig onder controle. Toch bleef LDODK knokken. Griemink beloonde zijn invalbeurt met drie doelpunten en in het andere vak kwam Marjolijn Kroon ineens op stoom. Zij scoorde zes doelpunten (allemaal in de tweede helft). Met nog veertig seconden op de klok had LDODK zich teruggevochten tot een 22-23 stand en leek er misschien nog wel een puntje haalbaar te zijn, maar uiteindelijk was het de ingevallen Bo Oppe die de beslissende bal binnenschoot. Een nipte zege voor PKC dat de koppositie overneemt van LDODK. (Uitslag: 22-24)
Blauw-Wit (A) – DOS ’46/VDK Groep
Het duel in Amsterdam begon later dan de bedoeling was, vanwege een stroomstoring in de hal. Dat was ook de reden dat er van dit duel geen livestream was. Eeuwig zonde, want het werd een mooie wedstrijd zondagmiddag. Beide opstellingen kenden geen verrassingen. Na een wat onrustig begin was het Frank Mostard die een goede actie van Randell van der Steen beloonde met de eerste goal van de wedstrijd. Het duurde even voor DOS ’46 met het antwoord kwam, de 1-1 van Tessa Lap. Daarna was het vooral Blauw-Wit dat de klok sloeg. Verdedigend hadden de Amsterdammers de zaakjes goed op orde: buitenuit gaf men veel druk en er werd goed voorverdedigd waardoor de aangeef ook moeilijk bereikt kon worden. Die verdedigende druk, in combinatie met pech in de afronding, zorgde ervoor dat DOS ’46 lang op slechts één doelpunt bleef staan. Andersom verdedigde ook DOS ’46 prima, echter bij Blauw-Wit vielen de ballen wel. Zo liep de thuisploeg uit, van 1-1 naar 8-1. Vanaf dat moment kwamen de Nijeveners beter in de wedstrijd. Fardau de Boer was degene die de ban brak en vervolgens trok DOS ’46 het initiatief naar zich toe. Van 8-1 werd het 8-6, voor Jordi van Elburg weer iets terug deed namens Blauw-Wit: 9-6. Tot aan de rust gingen beide ploegen redelijk gelijk op, hoogtepunt was het schitterende doelpunt van Eline van Veldhuisen, wat ook meteen de aansluitingstreffer was: 10-9. Bij rust was het verschil ook nog één goal in het voordeel van de thuisploeg: 11-10.
Als gevolg van een stroomstoring was er geen livestream van het duel tussen Blauw-Wit en DOS ’46.
(Uitslag: 23-19)
- Wedstrijd terugkijken (zonder commentaar en scorebord)
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken
- Wedstrijdverslag Blauw-Wit
- Wedstrijdverslag DOS ’46
Stand (bijgewerkt t/m 14 januari ’24)
W | P | DS | |
1. PKC | 8 | 12 | +28 |
2. KZ | 8 | 12 | +33 |
3. LDODK | 8 | 12 | +31 |
4. DVO | 8 | 11 | +20 |
5. Fortuna | 8 | 8 | +27 |
6. Blauw-Wit | 8 | 8 | -5 |
7. DOS ’46 | 8 | 8 | +1 |
8. HKC | 8 | 4 | -35 |
9. Groen-Geel | 8 | 3 | -55 |
10. KCC | 8 | 2 | -45 |
Foto: Jurjen Smid