De degradatiekraker tussen Groen-Geel en KCC werd een prooi voor de Capellenaren zaterdagavond, waardoor Groen-Geel nu laatste staat en moet vrezen voor directe degradatie. Aan de bovenkant van de ranglijst deed DVO wat het moest doen: winnen van HKC en daarmee Fortuna op afstand houden. Zondagmiddag wonnen de Delftenaren zelf in Amsterdam, waardoor de deur naar de play-offs nog altijd op een kiertje staat. LDODK won in een matig duel van KZ en is daarmee in ieder geval zeker van de tweede plek en het thuisvoordeel in die play-offs.
HKC/Creon Kozijnen – DVO/Transus
Een belangrijke pot voor beide ploegen: HKC zou met één punt definitief veilig zijn, voor DVO was winst belangrijk om Fortuna op afstand te houden. Zowel bij HKC als bij DVO was iedereen fit, ook Roos Scherrenburg die vorige week vroeg in de wedstrijd al uitviel. Koen van Roekel begon op de bank. En DVO begon scherp, met name Maayke Brouwer. Zij maakte drie van de eerste vier Bennekomse doelpunten, wat fijn was omdat Daniëlle Boadi in dat vak behoorlijk aan de ketting lag bij Fenna Zwang. Maar, HKC kon in de eerste helft lang bijblijven, het gat bleef lang zo rond de twee á drie goals. Er werden over en weer de nodige stevige duels uitgevochten en DVO kon niet echt loskomen van HKC. Jop Brouwer verdedigde Gertjan Meerkerk goed, waardoor hij pas vlak voor rust zijn eerste goal maakte, maar andersom kwam Brouwer aanvallend ook niet echt uit de verf tegen Meerkerk. In dat vak nam Eliza Roest het scoren wat meer op zich, hij maakte er voor rust drie (9-12 bij rust). In de eerste fase na rust kwam HKC nog één keer tot op één goal verschil (12-13) maar daarna nam DVO het initiatief in handen. Koen van Roekel was inmiddels in de ploeg gebracht en Robbe de Wit verhuisde naar het andere vak, om te gaan vangen voor Meerkerk. De topschutter van DVO werd nadrukkelijk gezocht en maakte met twee belangrijke goals op rij het verschil. De 0-5 run (van 12-13 naar 12-18) kwam HKC niet meer te boven. De thuisploeg kende een mindere fase en had moeite met het spelen van goede aanvallen. Bovendien werden de duels harder en werden er veel vrije ballen en strafworpen gegeven. De voor HKC ingevallen Sven Advokaat bekroonde in de slotfase zijn invalbeurt met een goal vanaf de strafworpstip, maar spannend werd het niet meer. (Uitslag: 17-23)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken (volgen)
- Wedstrijdverslag HKC (volgt)
- Wedstrijdverslag DVO
GG/RMcD Huis Emma – KCC/CK Kozijnen
Het was duidelijk dat het erom draaide in deze degradatiekraker. In de eerste helft werd het gelijk fysiek en menig speler moest even bij de wedstrijdleiding geroepen worden om af te koelen. Het arbitrale duo hield het bovendien erg kort. Het was KCC dat de leiding nam en in de eerste helft leek het dus ook niet heel spannend te worden. Eigenlijk liepen de bezoekers al vrij snel uit, terwijl Groen-Geel er niet in slaagde zich onder de verdedigende druk uit te spelen. KCC bleef ondertussen goals maken, wat ervoor zorgde dat de score bij rust op 7-13 stond. Met name Laura van der Linden was belangrijk voor de ploeg uit Capelle aan den IJssel, met vijf doelpunten, Sanne Alsem maakte er vier. In de tweede helft werd het er niet minder fysiek op. Tot grote frustratie van Thomas Schagen, die met een gele kaart het veld moest verlaten nadat hij zich teveel liet gaan tegen de arbitrage. Ondertussen bleef KCC rustig doorgaan met scoren, en kwam Groen-Geel nooit echt in de buurt bij KCC. De bezoekers waren gewoonweg beter, legden verdedigend de druk hoog en schoot zelf een goed percentage. Groen-Geel slaagde er niet in om een goed percentage te schieten en bovendien was de foutenlast te hoog. Een terechte overwinning voor KCC, dat hiermee de rode lantaarn overgeeft aan de ploeg uit Wormer. (Uitslag: 14-21)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken (volgen)
- Wedstrijdverslag Groen-Geel (volgt)
- Wedstrijdverslag KCC
DOS ’46/VDK Groep – PKC/Vertom
In de heenwedstrijd slaagde DOS ’46 er in om PKC in de slotfase pootje te lichten, maar in de return was PKC duidelijk een maatje te groot voor de Nijeveners. De thuisploeg begon wel goed, met een snelle 1-0 van Christian Dekkers, maar al snel werd duidelijk dat PKC – niet voor het eerst dit seizoen – een enorm reboundoverwicht had en dus veel vaker kon herhalen. Van 2-4 werd het 3-6 maar DOS ’46 gaf zich niet zomaar gewonnen. De ploeg knokte zich terug naar één goal verschil (6-7), maar twee aanvallen hadden Jelmer Jonker en Richard Kunst de Drentse hoop de kop weer ingedrukt: 6-9. Echter, het sprankelde niet, van beide kanten, en het oogde in beetje tam in de soms zo kolkende Eendracht. PKC speelde niet fantastisch, maar DOS ’46 slaagde er niet in om er voldoende tegenover te zetten om het PKC moeilijk te maken. Vlak voor rust liep eerst Leander Zwolle tegen een gele kaart op voor een overtreding op Jonker, even later mocht Mart Vrielink ook vertrekken met geel na een te opzichtige duw in een duel met Olav van Wijngaarden. Invallers Jorne van der Zee en Luc Hulzebosch brachten wel wat reuring in dat vak en prompt scoorde DOS ’46 tweemaal achter elkaar (8-12). Echter, even later was het gat ook alweer opgelopen naar zes goals (8-14 rust). In de rust kwam Sanne van der Werff op de plek van Romy de Rijke. In die tweede helft werd het krachtsverschil duidelijk. PKC, dat veel over de vrouwen speelde, liep weg van DOS ’46 en liet er geen twijfel over bestaan wie de punten zou pakken. Van der Werff speelde met vier doelpunten een heel goede tweede helft, maar ook Schröder en Zuijdwegt pakten hun doelpunten mee. Van Wijngaarden kreeg nog een gele kaart nadat hij Eline van Veldhuisen ondersteboven liep, waarna Jorien Jordaan zijn opwachting maakte bij PKC. Zonder echt heel goed te zijn boekte PKC een ruime overwinning, met Hintzbergen (vijf goals) en Jonker (zes doelpunten) als topscorers. Lichtpuntje bij DOS ’46 waren de invalbeurten van Sam Meijer (twee goals) en Jorne van der Zee die vier treffers achter zijn naam kon schrijven. (Uitslag: 18-28)
Blauw-Wit (A) – Fortuna
Na de overwinning van DVO op HKC een dag eerder, was winnen voor Fortuna de enige manier om de deur naar de play-offs op een klein kiertje te houden. Bij Fortuna geen Jessica Lokhorst in de basis, bij Blauw-Wit ontbraken Lindsy Krop en Jessica Jansen. Yael Duursma én Demi Postma startten in de basis, maar werden beide al voor het eerste fluitsignaal gewisseld voor Roos Verheugt en Joni van der Kuil. De openingsgoal was voor Niels Stuurstraat die sowieso met scherp schoot in de eerste helft. Zijn tegenstander Daan Preuninger was aan de andere kant scherp, waardoor de goals voornamelijk in deze vakken vielen. Halverwege de eerste helft koos de staf van Blauw-Wit er voor om Stuurstraat en Randell van der Steen van vak te wisselen om zo meer verdedigende grip te krijgen op Preuninger. Vlak daarna – bij een 6-8 stand en met nog negenenhalve minuut op de klok – greep scheidsrechter Johan Vries naar zijn kuit. Hij kon niet verder en na een onderbreking van een half uur viel scheidsrechter Marco van den Beukel, die het duel tussen beide tweede teams floot, in. Beide ploegen leken overigens weinig last te hebben van de onderbreking en het wedstrijdbeeld bleef zoals voor de onderbreking waarin Fortuna de controle hield tot de rust, 9-12. Na rust kwam het effect van de vakwissel tot uiting. Fleur Hoek lag al aan banden bij Loraine Vissers, maar ook Nik van der Steen (tegen Stuurstraat) en Preuninger (tegen Randell van der Steen) kwamen niet makkelijk meer tot scoren. De derde goal van Jordi van Elburg betekende een 13-13 gelijke stand en het Amsterdamse publiek ging er nog eens extra goed voor zitten. Maar het waren daarna Joren van Nieuwenhuijzen en de vrouwen van Fortuna die de wedstrijd alsnog naar Fortuna toe trokken. De gele kaart van Stuurstraat na commentaar op de leiding hielp de thuisploeg daarin ook niet mee. Voor Fortuna een belangrijke overwinning, het halen van de play-offs is nog altijd mogelijk. (Uitslag: 17-20)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting (volgt)
- Statistieken (volgen)
- Wedstrijdverslag Blauw-Wit (A)
- Wedstrijdverslag Fortuna (volgt)
LDODK/Rinsma Modeplein – KZ/Keukensale.com
Het duel van zondagmiddag met als inzet in ieder geval de tweede plek op de ranglijst en daarmee het thuisvoordeel in de aankomende play-offs. Belangrijk om hier te winnen dus, LDODK had de betere papieren maar KZ won de heenwedstrijd in Koog aan de Zaan. Bij LDODK – waar eerder deze week bekend werd dat Jan Niebeek er volgend seizoen hoofdcoach wordt – was iedereen fit, Terrenc Griemink startte op de bank. Bij KZ had Darren Krook opnieuw een basisplaats, Onno Bakker zullen we dit seizoen niet meer in actie zien en Kevin Dik kan waarschijnlijk vanaf volgende week weer voorzichtig minuten maken. De thuisploeg startte heel goed met twee snelle doelpunten uit twee aanvallen. Vervolgens werd al snel duidelijk dat KZ een complete off-day had. Aanvallend slaagde de ploeg van Tim Bakker er niet in om een vuist te maken. Door te weinig rebound kon er maar mondjesmaat herhaald worden en de kansen die er genomen werden, werden niet afgerond. Pas na meer dan een kwartier spelen, scoorde Zoë Engel vanaf de strafworpstip de eerste goal voor KZ. LDODK speelde in de tussentijd ook niet groots, maar scoorde wel acht keer. In de laatste tien minuten van de eerste helft vielen de doelpunten om en om waardoor er met 12-5 gerust werd. Bij de start van de tweede helft leek KZ goed uit de rust te komen met meteen een goal van Carlo de Vries, maar daarna zakte het niveau weer snel in. Er viel bar weinig te genieten, op een prachtige goal van Femke Faber na. In de slotfase slaagden de bezoekers er nog wel in om wat terug gekomen qua doelpunten, maar het werd zeker niet meer spannend. Ook LDODK speelde aanvallend niet briljant en kwam niet eens tot twintig doelpunten. Verdedigend daarentegen stond het als een huis, waardoor men zich in Gorredijk geen moment echt zorgen hoefde te maken. Met het oog op de play-offs mag er nog het één en ander verbeteren, maar LDODK is in ieder geval zeker van de tweede plek en zal volgende week met PKC uitvechten wie er eerste gaat worden. Het thuisvoordeel is in ieder geval een feit. (Uitslag: 18-14)
Stand (bijgewerkt t/m 10 maart):
W | P | DS | |
1. PKC * | 16 | 27 | +94 |
2. LDODK * | 16 | 27 | +68 |
3. DVO | 16 | 23 | +55 |
4. KZ * | 16 | 23 | +59 |
5. Fortuna | 16 | 19 | +75 |
6. Blauw-Wit | 16 | 14 | -9 |
7. DOS ’46 | 16 | 12 | -35 |
8. HKC | 16 | 8 | -61 |
9. KCC | 16 | 4 | -108 |
10. Groen-Geel | 16 | 3 | -138 |
* geplaatst voor de play-offs
DVO staat op onderling resultaat boven KZ, maar kan nog door Fortuna ingehaald worden. KZ heeft het onderlinge resultaat voor op Fortuna en is dus al zeker van de play-offs.
Programma speelronde 17
Zaterdag 16 maart
19.00 uur KCC – HKC
19.30 uur PKC – LDODK
19.30 uur DVO – Fortuna
20.00 uur KZ – Groen-Geel
Zondag 17 maart
15.00 uur DOS ’46 – Blauw-Wit
Foto: Winanda van Zwamen