De laatste speelronde van 2023, daags voor de Kerst. LDODK sluit het kalenderjaar af als ongeslagen koploper van de Kenonz Korfbal League, maar de naaste concurrentie pakte ook allemaal de punten en zit de Friezen dus op de hielen. Nu hebben de meeste ploegen even rust, uitgezonderd PKC en DVO omdat zij in actie komen tijdens de Korfbal Challenge (27 t/m 30 december Topsportcentrum Rotterdam).
Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.
HKC/Creon Kozijnen – Fortuna
Na een zware start van de Kenonz Korfbal League, pakte Fortuna vorige week de eerste punten. Dat dat de Delftenaren moed heeft gegeven, bleek in de beginfase van het duel. Binnen vijf minuten stond er een 0-4 voorsprong voor de gasten op het scorebord. Ook verdedigend stond de ploeg van toekomstig bondscoach Ard Korporaal als een huis. HKC kwam dan ook maar zeer moeizaam in haar spel. De ploeg creëerde weinig en leed door de goede druk van Fortuna vaak snel balverlies. De Delftenaren kregen juist veel kansen en hoewel de ploeg geen hoog scoringspercentage haalde, kon er veel herhaald worden. Bovendien kregen de topschutters van Fortuna, Nik van der Steen en Daan Preuninger, onvoldoende druk. Dat resulteerde in een tussenstand van 5-12 met nog iets meer dan vijf minuten te spelen in de eerste helft. Aan de kant van Fortuna had Jessica Lokhorst inmiddels geblesseerd het veld verlaten. Michelle van Geffen was haar vervangster en speelde hiermee haar 100e Korfbal Leagueduel. In de slotfase zorgde een time-out van de HKC-zijde ervoor dat de thuisploeg iets meer kon gaan herhalen, maar echt iets terug doen lukte voor rust nog niet. Bij een stand van 6-13 gingen de ploegen de kleedkamers in. De tweede helft begon onrustig. Aan beide kanten waren er veel éénschotsaanvallen, waardoor het spel snel op en neer ging. Langzaam maar zeker werd het weer wat rustiger aan beide kanten, maar doelpunten vielen er, op een schot van Danny den Dunnen na, in de eerste tien minuten na rust niet. Bij Fortuna werd Roos van Groen in de ploeg gebracht en diezelfde Van Groen was degene die de ban voor gasten brak door de 7-14 binnen te gooien. Ook daarna hield het aantal goals niet over, hoewel Fortuna de gehele tweede helft dominant bleef. Zo kabbelde de wedstrijd voort. Met in de slotfase aan beide kanten nog een aantal doelpunten, werd de eindstand uiteindelijk bepaald op 10-19 voor de Fortunezen, die vlak voor de jaarwisseling nog twee punten bij konden schrijven. (Uitslag: 10-19)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken
- Wedstrijdverslag HKC (volgt)
Blauw-Wit (A) – PKC/Vertom
Nog altijd geen Zita Schröder bij PKC, waar ook Olav van Wijngaarden op de bank begon. Nog voor het eerste fluitsignaal werd er ook bij Blauw-Wit gewisseld: Linda van der Wal kwam op de plek van Stephanie van Geffen om Nienke Hintzbergen van het scoren te houden. Na een aftastende eerste minuten openden de bezoekers de score maar na de 0-2 van Hintzbergen maakte Van der Wal met twee goals de stand weer gelijk. En de Amsterdammers speelden het slim: verdedigend werd er achter gehouden en buiten uit werd veel druk gegeven. Na het schot van PKC werd er ingezakt, waardoor Blauw-Wit veel afvallende ballen pakte. Aan de andere kant vielen de ballen wel en zo werd er een verschil van drie goals gemaakt (5-2 en 6-3). Wel was inmiddels Loraine Vissers naar de kant gestuurd met een gele kaart, nadat zij in een duel om de bal een overtreding maakte op Richard Kunst. Diezelfde Kunst was belangrijk voor PKC, want toen de bezoekers het lek boven leken te hebben was hij het die met twee goals op rij PKC op een voorsprong van vier goals zette (8-12). Na rust (9-13) was het direct raak via Arjen van Houwelingen en na twee doelpunten van Bo Oppe leek het er even op alsof PKC makkelijk weg zou lopen. Blauw-Wit had aanvallend moeite om zich onder de verdedigende druk van PKC uit te spelen en verdedigend kreeg de ploeg geen grip op PKC. Toch toonden de Amsterdammers veerkracht en verkleinde stukje bij beetje het gaatje naar drie doelpunten (14-17). In de laatste tien minuten knokte Blauw-Wit nog wel, maar de thuisploeg slaagde er niet in om de aansluiting te vinden. In de slotfase liep PKC alsnog weg en zonder echt goed te spelen pakten de Papendrechters de laatste twee punten van 2023. (Uitslag: 18-24)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken
- Wedstrijdverslag Blauw-Wit (volgt)
DOS ’46/VDK Groep – KZ/Keukensale.com
Bij DOS ’46 keerde Fardau de Boer terug in de basisacht, na een lange periode van afwezigheid. KZ begon met Anouk Haars en Kevin Dik op de bank, Dik was – zo gaf trainer/coach Maarten van Vliet aan – nog herstellende van ziekte. Voor beide ploegen was dit een belangrijke wedstrijd: DOS ’46 wilde zich herstellen na de zepert tegen KCC vorige week en de punten halen om de aansluiting te houden, KZ wilde de ambities voor het halen van de play-offs kracht bij zetten door dit duel te winnen. De openingstreffer was, na een paar korte aanvallen van beide ploegen, voor Marjolijn Schenk, maar daarna kwam DOS ’46 los. Met name Christian Dekkers en Willemien Kragt waren hot in de beginfase en de hele Nijeveense equipe straalde veel meer beleving uit dan vorige week het geval was. Na de 6-3 (derde goal van Kragt) nam de staf van KZ een time-out, maar dat sorteerde niet direct effect. DOS ’46 liep uit, ook Leander Zwolle tekende voor een doelpunt: de 9-4 was zijn 250e Korfbal Leaguedoelpunt. Bij de Koogers werd gewisseld: Dik kwam op de plek van Onno Bakker en daarmee gebeurde er wel wat bij de Koogers. Langzaam maar zeker kwam de ploeg beter in de wedstrijd, al moest aanvoerder Esther Cordus met nog 7.40 in de eerste helft wel het veld uit met een gele kaart na een fikse overtreding (inspringen) op Tessa Lap. In de laatste fase voor rust was het momentum bij KZ: met drie goals op rij was het verschil geslonken tot slechts één goal (14-13). Direct na rust keerde Cordus terug in de ploeg, maar in het andere vak op de plek van Nikki Boerhout. KZ zette de lijn van de slotfase van de eerste helft door en kwam met een mooie ingestudeerde bal van Zoë Engel op gelijke hoogte om even later via een strafworp van Schenk op 14-15 voorsprong te komen. Diezelfde Schenk zou de tweede helft erg belangrijk zijn voor haar ploeg – niet alleen aanvallend maar ook verdedigend – maar ook Engel liet zich een aantal keer goed zien. Lang kon DOS ’46 aan het spreekwoordelijke elastiek blijven, maar KZ was wel de bovenliggende partij. Echter, de Koogers drukten dit niet direct uit in doelpunten totdat Marijn van den Goorbergh van ver raak schoot en zijn ploeg voor het eerst op twee verschil schoot (19-21). Een gemiste strafworp van Jesse de Jong hielp niet mee voor DOS ’46. De thuisploeg kwam simpelweg kracht te kort om verdedigende rebounds te pakken en daarmee de aanvallen van KZ snel af te breken. Vierenhalve minuut voor tijd was het Cordus die het lot van DOS ’46 leek te bezegelen. De ingevallen Sam Meijer deed nog wel wat terug en toen Kragt met nog drie minuten te spelen het gat verkleinde naar twee (22-24) was er nog een sprankje hoop in de Nijeveense harten. Echter, op het beslissende moment was het Cordus die opstond en zoals het een aanvoerder betaamd haar ploeg naar de overwinning leidde. Het slotakkoord was voor Zwolle, maar de punten gingen mee naar Koog aan de Zaan.(Uitslag: 23-26)
GG/RMcD Huis Emma – DVO/Transus
In Wormer kwam het duel tussen Groen-Geel en DVO – met Lois Bakker in de basis in plaats van Maayke Brouwer – maar moeizaam op gang. Na de 0-1 van Jeffrey van Huenen volgde een snelle wissel aan de kant van de thuisclub: Kiko Weenink werd gebracht op de plek van Bjarne Hendriks om Gertjan Meerkerk te verdedigen. In het eerste kwart golfde het spel op en neer, maar veel doelpunten vielen er niet. DVO liep wel uit naar 1-4 maar echt overtuigend was het niet wat de Bennekommers op de mat legden. Tekenend was de gemiste strafworp van Daniëlle Boadi, al maakte ze in dezelfde aanval alsnog de goal uit de vrije bal (3-7). Verdedigend stond het wel erg goed bij DVO, Boadi zorgde ervoor dat Anna de Ridder er niet aan te pas kwam en Van Huenen had de bewaking van Thomas Schagen meer dan goed op orde. Uiteindelijk stond er bij rust een magere 5-10 stand op het bord. In de tweede helft werd het nooit spannender dan het in de eerste helft was, en echt hoogstaand werd het ook niet. Wel vielen er meer doelpunten, met name Meerkerk had een flink aandeel in de scores de tweede helft. Bij Groen-Geel werd Gerben Molenaar gebracht voor Hidde Pettinga in de hoop nog iets te forceren, maar dat sorteerde ook weinig effect. Britt Kwantes, op de plek van Lisanne de Bruin, viel wel heel aardig in. Haar eerste schot viel direct binnen (10-19) en even later maakte zij nog een tweede doelpunt. Waar bij Groen-Geel de veel scorende spelers aan banden lagen, werd er bij DVO over alle schijven gescoord: met de 10-21 van Annelie de Korte stonden alle DVO-ers op het scoreformulier. Meerkerk met zijn achtste eindigde als topscorer, hij sloot de wedstrijd in stijl af met het mooiste doelpunt van de avond. (Uitslag: 12-24)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken (volgen)
- Wedstrijdverslag Groen-Geel (volgt)
- Wedstrijdverslag DVO
LDODK/Rinsma Modeplein – KCC/CK Kozijnen
Koploper LDODK kreeg KCC op bezoek, dat vorige week de eerste punten pakte door knap te winnen van DOS ’46. Dat de ene week, de andere week niet is bleek zaterdagavond in Gorredijk. Pas na zesenhalve minuut korfballen viel het eerste doelpunt, uit handen van Danique Klaren die wederom een basisplaats had. Bij de Friezen begon routinier Erwin Zwart overigens op de bank, net als Marlou Kuiper. KCC had vanaf het begin moeite met de verdedigende druk die LDODK tentoonspreidde: na de 2-1 van Tessa Noordzij duurde het lang voordat Randy Oosting het tweede doelpunt voor de Capellenaren op het bord zette. Wat ook niet hielp was een gemiste strafworp van Noordzij en, verderop in de eerste helft ook Sydney Schol die de buitenkans van tweeënhalve meter verzuimde af te ronden. Inmiddels was door de staf van KCC gewisseld: Koen Collée werd naar het andere vak gebracht en Julian Middelkoop – die op de bank begonnen was – kwam binnen de lijnen. Echt veel beter werd het in de eerste helft niet, maar ook bij LDODK hield het niet over. De ruststand was dan ook 11-4. Na rust vielen de doelpunten wat makkelijker en ging KCC ook beter spelen. Spannend werd het allerminst, want LDODK was gewoon op alle fronten beter dan KCC. Zonder dat de ploeg van Gerald Aukes tot het uiterste moest gaan werd er met ruime cijfers gewonnen. Zo sluit LDODK het kalenderjaar af als ongeslagen koploper van de Kenonz Korfbal League. (Uitslag: 20-11)
- Wedstrijd terugkijken
- Wedstrijdverloop
- Samenvatting
- Statistieken
- Wedstrijdverslag LDODK
- Wedstrijdverslag KCC
Stand Kenonz Korfbal League (bijgewerkt t/m 23 december)
W | P | DS | |
1. LDODK | 6 | 12 | +34 |
2. PKC | 6 | 10 | +27 |
3. DVO | 6 | 9 | +22 |
4. KZ | 6 | 8 | +20 |
5. DOS ’46 | 6 | 6 | +4 |
6. Blauw-Wit | 6 | 6 | -5 |
7. Fortuna | 6 | 4 | +11 |
8. HKC | 6 | 2 | -27 |
9. KCC | 6 | 2 | -40 |
10. Groen-Geel | 6 | 1 | -46 |
Foto: Frank Stollman